Πόλη των θρύλων και πύλη για μια αυτοκρατορική αφήγηση της πραγματικότητας, η Κομοτηνή είναι ένα καλειδοσκόπιο απίστευτης ομορφιάς.

Η Κομοτηνή και όλη η επικράτεια της Ροδόπης είναι ένας ονειρεμένος τόπος, που για την νότια Ελλάδα τουλάχιστον, παραμένει άγνωστος. Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν, ο εναλλακτικός τουρισμός, που αποζητά αυθεντικές εμπειρίες, έχει αλλάξει την νοοτροπία που ήθελε την Θράκη γενικά «εκεί μακριά». Ας δούμε δέκα – τουλάχιστον – λόγους για να γνωρίσει κάποιος αυτήν την υπέροχη επικράτεια
1 Η Κομοτηνή είναι η πρωτεύουσα της Θράκης και στην φυσιογνωμία της ο ταξιδιώτης θα αναγνωρίσει πολλές και διαφορετικές ψηφίδες της αυτοκρατορικής Ελλάδας. Η ίδια η πόλη είναι τόσο παράξενη, όμορφη, με ανατολίτικο χρώμα, που πρέπει να την έχει δει κάποιος μια φορά, τουλάχιστον, στην ζωή του. Είναι κάπως σαν να έχεις πάει ταξίδι στην ανατολή, αλλά είναι σε απόσταση αναπνοής από την Θεσσαλονίκη.

2 Τα ορεινά και τα πεδινά χωριά της Ροδόπης που ανοίγονται σαν στέμμα γύρω από την Κομοτηνή είναι εντελώς ανέγγιχτα. Πανέμορφες καταπράσινες κοιλάδες, μοναδικά ποτάμια όπως ο Κομψάτος που δημιουργούν καταρράκτες και μικρές λίμνες, προστατευόμενες φυλές αλόγων όπως αυτές της Αστραίας – είναι απλά υπέροχο να βλέπεις τα άλογα να χαίρονται το ξύπνημα της άνοιξης – και μια φύση οργιώδης, που ας μην ξ3εχνάμε ότι υπήρξε το λίκνο του Ορφέα, μαγεύει και ζητάει να την ανακαλύψουμε. 
3 Ένας λόγος για να γνωρίσει ο ταξιδιώτης την ίδια την Κομοτηνή είναι η περίφημη Πολιτιστική Διαδρομή 24 Σημείων. Είναι πραγματικά μια εκρηκτική από άποψη γνώσεων παρουσίαση των πολύ σημαντικών αξιοθέατων και ορόσημων της πόλης, που θα σας φέρει σε επαφή με όλη την βαθιά ιστορικότητα της περιοχής. Μια διαδρομή που περνάει από όλα τα ιστορικά αρχοντικά της πόλης, από το Φρούριο και το Βυζαντινό Τείχος, από τον περίφημο Πύργο του Ρολογιού, από την Αγορά, τον Δημοτικό Κήπο, το Ιμαρέτ και την Ελληνική Αστική Σχολή Νέστορος Τσανακλή. Η Κομοτηνή έχει πολλά να προσφέρει, αφήστε την να σας οδηγήσει στις ομορφιές της…Εκτός των άλλων, αφού χορτάσετε εικόνες, θα δοκιμάσετε και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, αυθεντικές κουζίνες. Η γαστρονομία της Κομοτηνής έχει να προσφέρει ακριβώς αυτό που περιμένει κάποιος: πλούσιες γεύσεις, ανατολίτικα γλυκά, μια αίσθηση ότι ο πολιτισμός περνάει από το πιάτο, αλλά χωρίς να το επιδεικνύει..
4 Το Δάσος της Νυμφαίας, μόλις 4 χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή είναι ένας πραγματικός παράδεισος. Ένα μπαλκόνι που αγναντεύει απρόσκοπτα όλη την Θράκη, από όπου μπορεί κάποιος να δει τα τρία ποτάμια που διασχίζουν την περιοχή να κυλάνε προς την Λίμνη Μητρικού και την Βιστωνίδα, ενώ στον ορίζοντα φαίνεται η Θάσος, η Σαμοθράκη και το Άγιον Όρος. 
5 Κατάφυτα φαράγγια και πανέμορφες χαράδρες με τρεχούμενα νερά τριγύρω, στην επικράτεια του Παπίκιου Όρους, έχουν γίνει ο αγαπημένος τόπος συνάντησης των ορειβατών. Η Κομοτηνή τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει σαφώς τον χαρακτήρα της πρωτεύουσας του εναλλακτικού τουρισμού, όπως και η Ξάνθη βέβαια.

 

6 Η Βιστωνίδα, πολύ κοντά στην Κομοτηνή, είναι απλά πέρα από κάθε περιγραφή. Ένας υδάτινος καθρέφτης ήρεμος, γαλήνιος, αιώνιος, με το μικρό νησάκι στο κέντρο να είναι προσβάσιμο από την ξύλινη γέφυρα. Πλήθος πουλιών συμπληρώνουν την παραδείσια εικόνα και ένα ηλιοβασίλεμα εδώ είναι μια πραγματικά υπερβατική εμπειρία.
7 Στα 6 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή βρίσκεται το χωριό σύμβολο, στην περιβόητη αρχαία επικράτεια των Μαρωνιτών. Εδώ ο ταξιδιώτης θα συναντήσει έναν από τους σημαντικότερους μακεδονικούς τάφους, αλλά και πολλά ελληνιστικά αξιοθέατα. Στην Μαρώνεια ο επισκέπτης θα μείνει με το στόμα ανοιχτό στον αρχαιολογικό χώρο. Το θέατρο, εκπληκτικά ψηφιδωτά, το ιερό του Διονύσου, όλοι οι θησαυροί που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, δείχνουν μια περιοχή μεγάλου πλούτου και σημασίας. 
8 Ανάμεσα στον Ίασμο και τον Πολύανθο, στο μισό χιλιόμετρο από την σημερινή γέφυρα Ξάνθης – Κομοτηνής, βρίσκεται το εκπληκτικό λιθόκτιστο γεφύρι του Κομψάτου, αυθεντικό δείγμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Κομψό, αέρινο, αλλά καις στιβαρό ταυτόχρονα, σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον, δίνει μια αίσθηση άλλης εποχής. 
9 Παρά το γεγονός ότι η Κομοτηνή είναι μια ανέγγιχτη περιοχή, δεν πρέπει να φανταστεί κάποιος ότι δεν θα συναντήσει luxury επιλογές. Τα ξενοδοχεία της πόλης, όπως το Anatolia Hotel αλλά και πολλά άλλα, διαθέτουν 5 αστέρια, εκπληκτικής πολυτέλειας χώρους και εξαιρετική αίσθηση της φιλοξενίας. Άλλωστε, μια πόλη που έχει άρωμα ανατολής, δεν μπορεί να μην έχει και μια ροπή προς την πολυτέλεια. Και η Κομοτηνή έχει και αυτήν την λαμπερή πλευρά να προσφέρει.

0 Η νυχτερινή ζωή της Κομοτηνής είναι πολύ ζωντανή. Ο χαρακτήρας των παραδοσιακών καφενείων υπάρχει, αλλά μην νομίζετε ότι θα πρέπει αν περάσετε το βράδυ σας με σοφές αφηγήσεις γερόντων… Μπαρ και χώροι διασκέδασης όπως το Journal, το Bravado, ο Μύθος, ο περιβόητος πια στους γνώστες Πειρατής, θα αναλάβουν να σας δονήσουν στις πιο σύγχρονες μουσικές – είπαμε, είναι πύλη για όλους τους πολιτισμούς η Κομοτηνή…
Χρήσιμες Πληροφορίες
Απόσταση Αθήνα – Κομοτηνή: 746 χιλιόμετρα, χρόνος οδήγησης κατά μέσο όρο 8 ώρες
Απόσταση Θεσσαλονίκη – Κομοτηνή: 246 χιλιόμετρα, χρόνος οδήγησης περίπου 2,5 ώρες
Απόσταση Ξάνθη – Κομοτηνή: 50 χιλιόμετρα, χρόνος οδήγησης περίπου 40 λεπτά
Απόσταση Καβάλα – Κομοτηνή: 96 χιλιόμετρα, χρόνος οδήγησης περίπου 70 λεπτά.
ΚΤΕΛ Κομοτηνής τηλέφωνο 25310 22912